Жената и косата интимно. Има ли "легален" начин да накараме косата да расте по-бързо ?

Честита Нова година,скъпи читатели ! Бъдете здрави и обичайте колкото е възможно по-силно! Именно любовта ме мотивира да започна тази рубрика - "Жената и косата интимно" - любовта към косата ми. :) В първата част ще разказвам какво знам аз от опит за методите за стимулиране на растеж на косата, както и ежедневните привички, които спомагат за това. Т.е. искам да наблегна на това,че няма да синтезирам някакви познати статии от интернет, а ще ви разказвам само какви метаморфози съм претърпяла с косата си и как се грижа тя да расте по-бързо.

Ще започна изложението с кратък и еднозначен отговор на въпроса има ли "легален" начин да накараме косата да расте по-бързо ( като под легален имам предвид не вреден) - да, категорично има. Можете да накарате косата си израсте по-бързо от традиционното, ако комбинирате няколко ежедневни "навика"  да включите в менюто си няколко продукта и ще бъдете възнаградени. :) Това оказва се, обаче никак не е лесно. Поне за мен не е :)


Ето тук показвам две снимки, на които можете да видите косата ми лятото. За съжаление в момента е малко по-къса и това свръхемоционално, погрешно и ужасно мое решение да отида да я подстрижа е също до голяма степен мотивация да започна тази рубрика. Ако има някаква възможност, макар и минимална да възпра някоя от вас да отиде на седне на стола (вдъхновена от някоя гениална псевдо идея или от новата прическа на някоя знаменитост) ще бъда ужасно щастлива.Започвам да изброявам враговете на дългата, красива и здрава коса, т.е. антистимулантите на растежа, след което ще ви споделя и моя опит.


1.Враг номер 1 - ФИЛАЖНАТА НОЖИЦА  ! 

Знам,че много прически изглеждат красиви с изтънени краища,че къдриците стават по-красиви и по-лесно, но за Бога, не си изтънявайте косите ! Практически, това което се случва с изтънените коси, бретони и прочие е просто да се нащърбят краищата на косата, т.е. на някои места е постригана по-високо, а на други по-късо.Космите са скосени и ужасни! Косата изглежда не силна и красива.

Това е най-малкия проблем на филирането, след около един месец, когато сте манипулирали косата термично (преса, сешоар, боя) тогава филираното прилича на изгоряла  попска брада и вие започвате да се притеснявате колко е "нацъфтяла" косата ви, отивате на стола и дамата с ножицата реже неприлично много! Знам,че съвета е малко краен, но аз ненавиждам филирането (в момента съм филирана, но вече израстна) и препоръчвам да се избягва максимално!

2.Враг номер 2 - БОЯ ЗА КОСА  

Ако имате красив цвят на косата и отсъствие на бели косми по-добре ограничете боята и емоционалните решения.Когато боядисате косата си буквално унищожавате краищата и, те са обречени да цъфнат след около месец - два. Тук не коментирам изрусяване и руси кичури, мисля,че всички  които сте се боядисвали знаете,че това означава подстригване след известно време. :)

3.Враг номер 3 - ПРЕСА ЗА КОСА

Аз съм с врага ежедневно.Имам три преси, не мога да живея без преса за коса! За съжаление обаче, това е най-унищожителното оръжие за косата ви.Миналото лято не я използвах три месеца и стана чудо :) В този смисъл горните три т. нар. врагове споменавам, следвайки идеологията,че те най-бързо и качествено ще ви отведат на  фризьор ! Истината е,че косата ви няма как да порасте по-бързо, ако подстригвате прекалено често.Знам колко разпространен мит е това и как редица момичета отчаяно вярват в него, но това е пълна, пълна абсолютна лъжа.Просто, когато се подстрижете косата е видимо по-здрава, по-бляскава и красива и когато дръпне на здрави краища със 1 -1,5 см си личи повече. Косата расте от корените, краищата не се разтеглят. :) За сметка на това те са най-важният фактор за това как изглежда косата ви.Ако ги оставите измъчени цялата коса ще бъде изглежда зле, колкото и здрава и красива да е и каквато и прическа да имате. Гореизброените три неща са топ  врагове на краищата ви,съсипват ги максимално най-бързо !



Има два познати за мене стимуланта, които помагат значително, ако говорим с факти до 1 см месечно косата да расте по-бързо.




Бадемовото масло е най-известният стимулант за растеж на косата.Можете да го слагате във всякакви маски, каквито пожелаете без ограничение! Тривитаминола (Вит. А,Д и Е) популярен като най-популярната съставка от "овчата" маска е комбинация от три витамина, ще направят нещо като чудо за косата ви.Някои дами се гнусят, защото това  нещо се инжектира в някои животни, за да дават повече вълна, но всъщност това са просто витамини. :) Какво е важно и за двете - слагайте ги в каквито маски искате, само внимавайте с дозировката ( като във живота :D ). Слагайте буквално по няколко капки, защото иначе няма да отмиване с дни ! Рецепти за маски с тривитаминол в интернет, колкото душата ви пожелае, аз няма да ги преписвам, защото е безсмислено.

Другото нещо, което е ужасно важно за растежа е честота на измиване на косата.Старайте се да не бъде повече от два пъти седмично ! И като казвам старайте, знам колко е трудно! Аз мога да преживея един ден мазна коса, но не и един ден вмирисана на цигари или манджа храна! 

Аз ходя на  фризьор рядко ! Последния път беше едно фиаско, което едва преживях, но в момента косата ми отново е дълга и красива ! Що се отнася до моята честота на подстригване тя е средно на  3-4 месеца веднъж, не повече от 4 пъти годишно. Изправям косата си почти всеки божи ден или навивам краищата с преса. Хининова вода, хининов шампоан - никога не са излишни. :) 

Обобщавам ограничете боите и термичната обработка - правете си различни прибрани прически известно време, ако е нужно ! Маска за стимулиране веднъж седмично  - задължително ! Старайте се да не я миете повече от 2 пъти на седмица !
П.С.  Всичко, което не харесвате в себе си може е да бъде променено драстично, стига да вземете информирано решение ! 





Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации